Cupping, Guasha (Kerokkan) en Tok Sen Therapie

De Oosterse geneeswijzen kennen diverse behandelvormen om blokkades op te sporen en deze effectief te behandelen zodat er ontspanning, ruimte en herstel kan plaatsvinden.
Naast Traditionele Shiatsu therapie wordt er in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), de Ayurveda en de Thaise en Indonesische geneeskunde met o.a. cupping, guasha en Tok Sen gewerkt.

Het doel van deze therapie is het behandelen van blokkades in zowel spieren en gewrichten als in de energiebanen van het lichaam (meridianen). Dit werkt diep door in de onder en omliggende weefsels.
Denk hierbij aan klachtverminderen bij o.a.

- hoofdpijn
- nekklachten
- schouderklachten
- RSI/Cans/frozen shoulder klachten
- gewrichtspijn
- fibromyalgie
- reumatische pijnen
- slapeloosheid
- allergie
- verkoudheid

Cupping therapie kenmerkt zich door het werken met cups, die zowel bewegend als stil geplaatst kunnen worden op vastzittende spieren en blokkades in de energiestromen. Door middel van een vacuum dat wordt gecreƫerd wordt het weefsel eronder gestimuleerd om de blokkade of klacht los te laten. Er ontstaat meer ruimte in het bindweefsel zodat ook de spieren beter kunnen bewegen. De huid kan verkleuringen vertonen en gevoelig aanvoelen. Dit zal zijn op plaatsen waar de energiestroom geblokkeerd is.

De Guasha therapie is een behandeling die gebaseerd is op oude Chinese technieken om de Chi (energie) in het lichaam op gang te brengen.
Door middel van de speciale olie en een schraper van jadesteen of rozekwarts wordt de kwaal of ziekte als het ware uit het lichaam geschraapt.
Door de verkleuring die de huid op plaatsen van geblokkeerde energiestroom krijgt, wordt het lichaam zelf aangezet tot het opruimen van de afvalstoffen die de blokkade veroorzaken. De huid kan ook beurs aanvoelen. wees gerust, dit trekt weg.

Voor Guasha en Cupping therapie geldt, niet insmeren en pas na 24 uur douchen.

Tok Sen therapie is een zachte behandeling met een speciale 'hamer en beitel", gemaakt van Mahoniehout waarvan de boom geraakt is door de bliksem.
Ook hier wordt op energie banen gewerkt en volgt een diepe ontspanning die door de weefsels heen trekt. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van beschermende mantra's en het wandelen van de handpalmen op het lichaam om de energiebanen te openen zodat deze weer goed kunnen doorstromen.

Waarbij bij Guasha en cupping therapie vooral plaatselijk wordt gewerkt, wordt bij Tok Sen de achterkant of het hele lichaam behandeld. Dit geeft een zeer ontspannend en verruimend gevoel.