Shirodhara behandeling   

Shirodhara is een Ayurvedische behandeling waarbij in een continue stroom warme olie over je voorhoofd stroomt. Om precies te zijn over je Ajna chakra, ook wel beter bekend als het derde oog, de plaats die staat voor een hogere bewustzijn en intuïtie. Deze behandeling ‘masseert’ vooral je geest, reinigt en ontspant.

Ca. een half uur lang stroomt heel zachtjes olie uit een koperen pot die boven je hoofd hangt. Doordat je met je hoofd wat naar achteren gekanteld ligt stroomt de olie via je haar weg naar een bak op de grond. Shirodhara werkt super kalmerend en balanceert met name Vata en Pitta dosha.

De behandeling brengt een drukke geest tot rust, verkoelt, reinigt en vermindert stress en overprikkeling. Het helpt je oude herinneringen aan te kijken en op te lossen en een diepe innerlijke focus te brengen. Boven alles versterkt Shirodhara de verbinding tussen het hoofd en het hart.

Ook kan de behandeling helpen bij balanceren van gevoelens van angst, depressie, (post-traumatische) stress en slaapproblemen. Vooral als je veel vliegt en daarmee je slaap-waakritme flink is verstoord, kunnen een aantal Shirodhara-sessies van pas komen.

Tijdens de behandeling stroomt er ca. een liter sesam- en kruidenolie over je hoofd en je haar. Houdt dus rekening met je kleding (oude kleding) en zorg voor een handdoek voor om je hoofd.

Het is de bedoeling dat je de olie in ieder geval ca. 2 uur laat intrekken voordat je je haren wast. Zo kunnen alle werkzame kruiden goed intrekken. Tip: verdeel eerst de shampoo over je haar en was je haar in ieder geval 2 keer.

Bij de uitgebreide Shirodhara behandeling wordt je lichaam ook gemasseerd, zo werk je nog meer aan je gezondheid en blijft je meer ‘in je lichaam’ dan in je hoofd.

Er vindt vooraf een anamnese gesprek plaats; als de Vata component te hoog is, is een Shirodhara behandeling niet de juiste manier voor meer rust in hoofd en lichaam. Dan volgen er eerst andere behandelingen bv Abhyanga massage met speciale kruidenolie om dit meer te balanceren. Je wilt immers dat je er van opknapt nietwaar?