Sportmassage

Sportmassage is een massage die gericht is op het optimaal functioneren van spieren en gewrichten in situaties waarbij het lichaam zwaar wordt belast, zoals bij (top)sport. Ook in het dagelijkse leven kan het voorkomen dat de belasting van sommige spieren vergelijkbaar is met sportactiviteit. Ook daar past een sportmassage uitstekend.

Sportmassage is een functionele massage waarbij de spieren/spiergroepen worden gemasseerd die een goede of extra doorbloeding nodig hebben. Deze is in een aantal situaties toe te passen:

Vóór de sportactiviteit:
De massage is ter opwarming en ter stimulering zowel fysiek als geestelijk van de sporter en dient ter ondersteuning van de warming-up (geen vervanging!) Deze maakt de spieren los en zorgt voor een goede doorbloeding.

Tijdens de sportactiviteit:
Tijdens de rustpauze of trainingspauze wordt de massage toegepast om de spieren los te maken/houden en om dreigende kramp te voorkomen.

Na de sportactiviteit:
Hiermee wordt het herstel na de sportbeoefening bevordert en zorgt voor ontspanning in de spieren en voor de sporter.
Het doel is een versnelde afvoer van vocht en afvalstoffen uit het spierweefsel waardoor eventuele spierpijn wordt verminderd en de hersteltijd van het lichaam wordt verkort. De massage kan zowel de spieren die het meest zijn gebruikt betreffen alsmede een gehele lichaamsmassage. Deze massage is zo goed als gelijk aan de Klassieke ontspanningsmassage.

Ook als je (tijdelijk) niet aan sport doet, is een massage aan te bevelen. Massage houdt de algehele conditie van het lichaam in stand en kan het herstelproces bij bijvoorbeeld een blessure ondersteunen. Bij blessures gaat de massage in overleg met de behandelend fysiotherapeut. 

Voor sportgerelateerde zaken zoals tapen, bandageren en sport EHBO geldt dat deze (veelal) bij training of wedstrijd op locatie worden gegeven. Overigens kun je in mijn praktijk naast de sportmassage ook terecht voor tapen en bandageren.

De tarieven en dus de tijdsduur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en/of spiergroepen die gemasseerd worden, voorafgaand aan de behandelingen vindt een intakegesprek plaats incl. functie-onderzoek. Het eerste afspraak is dan ook minimaal 45 min. afhankelijk van de te behandelen spiergroepen/klacht)

Gediplomeerd N.G.S. SportZorgmasseur